УЧАСТЬ ЧЕХОСЛОВАКІВ У КИЇВСЬКІЙ БИТВІ 1943 р.

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2707-1383-2021-41-3-110-131

Анотація

Битва під Києвом належить до ключових моментів історії Другої світової війни, але вона також має своє значення в чеській та чехословацькій військовій традиції, оскільки 1-ша Чехословацька незалежна бригада брала участь у цій битві. Існування в СРСР чехословацьких збройних сил датується 1942 роком, коли перша чехословацька військова частина була сформована поблизу Самари на території сучасної Росії. Збільшення кількості чехословаків дозволило створити самостійну бригаду в 1943 році; як така, бригада складалася з піхоти (два батальйони), танків (один батальйон), артилерії (два батальйони) та інших підрозділів забезпечення. Його члени представляли непослідоване поєднання доль, навичок, політичних поглядів та національностей — наприклад, приблизно дві третини з них походили з території Підкарпатської Русі (сучасна Закарпатська область). Незважаючи на це, усі вони були віддані боротьбі за національну незалежність, а їхній бойовий дух був загалом високим.

Для наступу на Київ чехословакам було доручено здійснити штурм, як під- розділу другого порядку в лівому крилі, головного наступального напрямку. Таким чином, бригада була розгорнута протягом третього дня бою. Отже, з ранку 5 листопада 1943 р. чехословаки просувалися до Києва і близько 16:00. досягли його передмістя; тоді вони продовжили рух до центру міста приблизно навколо сучасного проспекту Перемоги. Там вони брали участь у жорсто- ких боях, особливо на фабриці «Більшовик», кінофабриці та в районі зоопарку; крім того, батальйон брав участь у бою у складі сучасного Національного університету оборони імені Івана Черняховського. До 18:00 вони виконали своє завдання, дійшовши до району Київського вокзалу. Рано вранці наступного дня вони просунулись далі на південний схід і близько 6:00 ранку прибули до Дніпра.

Коли Київ був звільнений, на чехословаків були покладені оборонні завдання в районі Василькова. Її два відокремлені спеціальні підрозділи танків і кулеметників, а також інженери брали участь у тактичних атаках в Черняхові та на південь від Василькова, до закінчення наступу на Київ 13 листопада 1943 р. Для виконання своїх завдань чехословаки мали 136 бойових втрат в період 6–13 листопада 1943 р.

Вищезазначене означає, що участь 1-ї чехословацької незалежної бригади у битві під Києвом належить до одного з найуспішніших боїв чехословацьких збройних сил на Східному фронті.

Битва під Києвом була не лише «місцем пам’яті» і, отже, важливою для формулювання воєнної традиції, але також мала своє місце в процесі набуття військових навичок; бойові дії в Києві були першими випадками, коли чехословаки брали участь у міській війні. Незважаючи на те, що вони не тренувались для цього і не були готові, вони досягли ряду бойових перемог, особливо завдяки тісній співпраці між підрозділами різних військових відділів.

Дослідження методологічно базується на процедурах архівних досліджень і як таке намагається описати хід подій; тим не менше, для цієї мети існують обмеження. Незважаючи на це, архівні ресурси, а також спогади учасників дозволяють отримати правдивий огляд ключових моментів та представити чехословацьку боротьбу також за принципами міської війни.

Ключові слова: битва під Києвом; 1-а Чехословацька незалежна бригада; Східний фронт; Друга світова війна; 1943; міська війна; військова традиція.

Біографія автора

Алеш Бінар, Університет оборони (Брно, Чеська Республіка)

доктор філософії, доцент кафедри військової теорії факультету військового керівництва

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-29

Як цитувати

Бінар, А. (2021). УЧАСТЬ ЧЕХОСЛОВАКІВ У КИЇВСЬКІЙ БИТВІ 1943 р. Воєнно-історичний вісник, 41(3), 110–131. https://doi.org/10.33099/2707-1383-2021-41-3-110-131