ЗАСТОСУВАННЯ БЕЗПІЛОТНОЇ АВІАЦІЇ У СУЧАСНИХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТАХ ЯК ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПЕРЕВАГИ НАД ПРОТИВНИКОМ (ЗА ВІЙСЬКОВО-ІСТОРИЧНИМ ДОСВІДОМ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ 2014–2018 РОКІВ)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2707-1383-2024-51-1-87-92

Ключові слова:

безпілотний літальний апарат, антитерористична операція, дрон, Збройні Сили України, збройний конфлікт

Анотація

Стаття присвячена вивченню бойового досвіду, отриманого військовими частинами та підрозділами Збройних Сил України в антитерористичній операції, зокрема в частині, що стосується застосування безпілотної авіації, використанню безпілотних літальних апаратів у сучасних збройних конфліктах і війнах, насамперед російсько-українській. На основі вивчення низки документів та архівних матеріалів автори виявили головні тактичні прийоми використання дронів та розглянули зміни у тактиці їх застосування під час ведення бойових дій.
З’ясовано, яким чином обмеження у використанні зброї сприяли бурхливому розвитку застосування дронів на театрі воєнних дій, а також удосконаленню їх технічних характеристик та можливостей.
Поруч із цим розглянуто можливості, завдання та переваги застосування безпілотних авіаційних комплексів в умовах російської збройної агресії.
Проведений військово-історичний аналіз досвіду застосування безпілотних літальних апаратів в умовах російсько-української війни свідчить про те, що сьогодні відбувається революція у сфері застосування роботизованої техніки, формується нова структура відповідних підрозділів і тактика їх дій, що спонукає до зміни поглядів на характер майбутніх війн.
Зроблено висновок, що, незважаючи на значну кількість праць, присвячених застосуванню безпілотних літальних апаратів, дослідження саме досвіду застосування БпЛА в українській історичній науці має певні наукові прогалини. Оскільки у сучасних реаліях сфера використання безпілотної авіації не є достатньо розвиненою.

Біографії авторів

Олександр НАШИВОЧНІКОВ, Націо нальний університет оборони України (Київ, Україна)

кандидат історичних наук

Сергій РЕЧИЧ, Націо нальний університет оборони України (Київ, Україна)

кандидат історичних наук, старший науковий співробітник

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-29

Як цитувати

НАШИВОЧНІКОВ, О., & РЕЧИЧ, С. (2024). ЗАСТОСУВАННЯ БЕЗПІЛОТНОЇ АВІАЦІЇ У СУЧАСНИХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТАХ ЯК ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПЕРЕВАГИ НАД ПРОТИВНИКОМ (ЗА ВІЙСЬКОВО-ІСТОРИЧНИМ ДОСВІДОМ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ 2014–2018 РОКІВ). Воєнно-історичний вісник, 51(1), 87–92. https://doi.org/10.33099/2707-1383-2024-51-1-87-92