ФОРМУВАННЯ ТА ЕТАПИ РОЗВИТКУ ЗАЛІЗНИЧНИХ ВІЙСЬК НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ - Остапенко, Ігор; Гудімов, Віктор (Воєнно-історичний вісник, 2021)
У статті розглядаються і досліджуються особливості періодів фор- мування та розвитку військових залізничних формувань на території України. Було визначено 10 основних етапів розвитку: утворення і становлення у імперський період, участь у Першій світовій та Громадян- ській війнах, формування нових радянських залізничних формувань, участь у Другій світовій війні, участь у відбудові країни, розвиток радянської інфраструктури та подолання наслідків природних катаклізмів та техногенних аварій, розвиток інфраструктури незалежної України та подо- лання наслідків природних катаклізмів, криза залізничних військ та створення Держспецтрансслужби, розвиток інфраструктури та подолання наслідків природних катаклізмів у складі Держспецтрансслужби, участь Держспецтрансслужби у відбитті збройної агресії Російської Федерації та повернення її до Міністерства оборони України. Ключові слова: історія, Державна спеціальна службу транспорту, залізничні війська, операція Об’єднаних сил, залізниця, транспортна інфраструктура.