СПЕЦІАЛЬНА ПРОПАГАНДА РОСІЇ НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ СХОДУ УКРАЇНИ (2014–2018 рр.) - ІВАНЕНКО, Сергій (Воєнно-історичний вісник, 2024)
У статті розглянуто основні особливості організації та змісту антиукраїнської пропаганди на тимчасово окупованих територіях України — т. зв. ДНР/ЛНР. Проаналізовано умови її прове- дення, зокрема особливості сприйняття місцевою аудиторією її основних наративів. Автор дово- дить, що російська сторона використовує всі можливості для ефективного впливу на свідомість громадян України з метою подальшої підтримки ними антиукраїнської політики. Зроблено ви- сновок, що Україна має ефективніше організовувати контрпропаганду та відповідно формувати інформаційний простір. Доводиться, що ситуація, яка на сьогодні має ознаки критичної, потребує якомога швидшого вирішення, ретельного планування, комплексного підходу, адекватного фінансу- вання, а також — цілковитої синергії різних стратегічно-важливих стейкхолдерів: органів влади; самоврядування; засобів масової інформації; громадських організацій; аналітичних центрів; між- народних та українських донорських організацій. Автор вважає, що досвід, набутий українськими журналістами з 2014 року, відіграв позитивну роль у створенні переваги над противником в інфор- маційному просторі.