УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ ЗАСАД СИСТЕМИ НАЙМУ ТА УТРИМАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ СИЛ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ВІДПОВІДНО ДО РЕКОМЕНДАЦІЙ НАТО (2014–2022 рр.) - КРИМЕЦЬ, Людмила (Воєнно-історичний вісник, 2024)
У процесі реформування Сил оборони України на шляху до підвищення ефективності виконання ними основних завдань: оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності, — соціальний захист військовослужбовців є одним із основних принципів, що закладається в фундамент сучасної воєнної політики української держави. У контексті дослідження варто зазначити, що у зв’язку з війною російської федерації проти України, артикуляції українською державою шляху до Європейського Союзу та НАТО, актуальність необхідності проведення реформи системи соціального захисту військовослужбовців Сил оборони України не викликає сумнівів, адже протягом 2022–2023 рр. соціально-політична ситуація в Україні зазнала фундаментальних змін, рівень життя населення знизився, проте, значно підвищився рівень відповідальності та самосвідомості військовослужбовців, і, незважаючи на втрати у кількості особового складу Сил оборони України, значно збільшилася кількість цивільного персоналу, і особливо жінок, які продемонстрували готовність і здатність відстоювати національні інтереси зі зброєю у руках. Ця тенденція вимагає від керівництва держави зважати на потреби усіх категорій військовослужбовців, максимально їх задовольняти і у цілому підвищувати стандарти соціального захисту і соціального забезпечення військовослужбовців Сил оборони України, що відповідатиме як сучасним запитам і потребам українського війська, так і рекомендаціям та рішенням НАТО.