СТВОРЕННЯ ТА ОСНОВНІ ЗАХОДИ ЛИТОВСЬКО-ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ БРИГАДИ ЯК КОМПОНЕНТА МІЖНАРОДНОГО ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТИЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ (2000–2023 рр.) - ФУРТЕС, Олексій (Воєнно-історичний вісник, 2024)
У статті розглянуто витоки формування тристоронньої Литовсько-Польсько-Української бригади (далі — ЛитПолУкрбриг), її функціонування до і після широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Окреслено основні досягнення ЛитПолУкрбриг на шляху свого розвитку. Розкрито суть міжнародних військових навчань, де брала участь ЛитПолУкрбриг. Окремо розглянуто значення військових навчань «Three Swords-2021», де вперше в історії ЛитПолУкрбриг були залучені афілійовані підрозділи трьох країн задля покращення згуртованості та взаєморозуміння між підрозділами бригади. Досліджено зміст підготовки ЛитПолукрБриг в умовах широкомасштабної російсько-української війни. Запропоновано рекомендації щодо перспективи розвитку бригади.