СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК КАПЕЛАНСЬКОЇ СЛУЖБИ У ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ У РОКИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (2014–2022) - БУРАКОВ, Юрій; ТОМЧУК, Олександр (Воєнно-історичний вісник, 2024)
Автори аналізують витоки та розвиток душпастирської служби у Збройних Силах України. Доведено, що після проголошення незалежності України керівництво країни, громадські організації та релігійні конфесії почали запроваджувати інститут військового духовенства (капеланства) у Збройні Сили України. Встановлено, що початок російсько-української війни призвів до масового волонтерського руху, зокрема першими капеланами у військових частинах у районі ведення бойових дій були волонтери-священнослужителі. Визначено етапи становлення інституту військового капеланства.