РОЛЬ ВІЙСЬКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ДЕРЖАВИ У ЗАПОБІГАННІ СОЦІАЛЬНОЇ ДЕЗОРГАНІЗАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА (ЗА ІСТОРИЧНИМ ДОСВІДОМ ПРОВІДНИХ ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН) - ЧОРНИЙ, Віталій; ІВАНЕНКО, Сергій (Воєнно-історичний вісник, 2025)
У статті аналізуються події соціальних революцій XVII–XVIIІ ст. в Англії і Франції та заходи щодо стабілізації обстановки у тогочасних суспільствах. Визначено, що Англійська та Французька революції відіграли важливу роль у становленні держави нового типу, стали серйозним випробуванням на міцність правової надбудови, що залишилася від попередніх часів. Зазначені революції руйнували застарілі соціальні відносини, утворювали сприятливі умови для модернізації суспільства. Від розмаху і рішучості революції залежали не лише її безпосередні кінцеві результати, а й увесь наступний соціально-економічний і політичний розвиток європейської спільноти. З’ясовано, що надзвичайно потужну роль під час зазначених революцій відіграли збройні сили, які, здійснивши військово-політичні інтервенції, зупинили соціальну дезорганізацію суспільств та домоглися соціальної стабілізації. Встановлено, що Англія та Франція після успішних соціальних революцій здійснили ефективну модернізацію суспільств і перейшли до розряду індустріально розвинених країн регіону та світу. Спираючись на вищезазначене, обґрунтовано доктринальні засади, на яких має будуватися сучасна українська держава. Вони спрямовані на формування спільноти заможних, самодостатніх громадян з розвиненим почуттям гідності та оптимізму, а це, у свою чергу, код до перезавантаження та нового шляху творення Великої України.