ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ТА НАУКОВО-ІСТОРИЧНІ ЗАСАДИ КОМПЛЕКТУВАННЯ ФОНДІВ МУЗЕЮ ВАЖКОЇ БОМБАРДУВАЛЬНОЇ АВІАЦІЇ - ДЕЙНЕГА, Віктор (Воєнно-історичний вісник, 2025)
У статті автор визначив цілі комплектування музейних фондів філії Національного військово-історичного музею України – Музею важкої бомбардувальної авіації, виокремив основні джерела комплектування, назвав фахівців музею, які відповідають за цей напрям роботи. Надано розгорнутий опис підходу до комплектування фондів, за результатами застосування якого значно поповнено фондове зібрання філії зразками озброєння, військової техніки, фотографіями, предметами уніформології, фалеристики, вексилології тощо. У дослідженні детально розкрито алгоритм постановки на облік музейних предметів починаючи від нормативно-правової бази і закінчуючи складанням науково-уніфікованого паспорту на предмети основного фонду тощо. Систематизовано і проаналізовано кількісні показники предметів основного та науково-допоміжного фондів філії, що репрезентують в основному предмети озброєння і техніки, а також значну кількість нагород, речові предмети, прапори, твори образотворчого мистецтва, фотографії, що підтверджує комплексний підхід до формування фондової колекції. Автор також перелічив окремі музейні предмети фонду озброєння і військової техніки філії та джерела його комплектування за роками надходження (2017–2022 рр.). У зв’язку з триваючою російсько-українською війною у статті окремо розглянуто порядок евакуації та збереження її музейних предметів в умовах воєнного стану, що є актуальним для всіх музейних установ.