ВІДСІЧ ШИРОКОМАСШТАБНІЙ ЗБРОЙНІЙ АГРЕСІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ НА СУМСЬКОМУ НАПРЯМКУ: ПОЧАТКОВА ФАЗА ВТОРГНЕННЯ (24.02–11.04.2022) - СКРЯБІН, Олександр; ЄВСЄЄВ, Ігор; ДЕМБІЦЬКИЙ, Василь; ХАЛІМАНЕНКО, Костянтин (Воєнно-історичний вісник, 2025)
Автори статті відтворили перебіг подій відсічі Силами оборони України широкомасштабній збройній агресії рф на Сумському напрямку під час початкової фази вторгнення на територію нашої держави у лютому–квітні 2022 року. У представленому дослідженні проаналізовано організацію оборони головних транспортних вузлів Сумщини, через які російські загарбники намагалися прорватися до Києва, Чернігова та Харкова. Доведено, що завдяки стійкості та героїзму українських захисників, добровольців та мешканців міст, селищ і сіл вдалося скувати сили противника на Сумському напрямку та значно послабити його боєздатність. У результаті українська армія отримала можливість перегрупуватися, підтягнути резерви та поповнити запаси на інших напрямках ведення стратегічної оборонної операції.