ІСТОРИКО-РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ РОЗРОБЛЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ОБОРОННИХ БЮЛЕТЕНІВ УКРАЇНИ (2002–2021) - НАЛИВАЙКО, Андрій (Воєнно-історичний вісник, 2025)
У статті проаналізовано хід планування та розроблення Стратегічних оборонних бюлетенів України за результатами оборонних оглядів, проведених упродовж 2002–2021 років, що є однією з основних складових оборонного планування з питань оцінювання стану і готовності сил оборони до виконання завдань з оборони держави. Методами аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення автор дослідив становлення та розвиток оборонного планування у контексті удосконалення одного з його основних підсумкових документів – Стратегічного оборонного бюлетеня України. Джерельною базою дослідження стали відповідні нормативно-правові акти, наукові праці, присвячені оборонним оглядам і їх підсумковим документам, а також особистий досвід автора, отриманий під час участі у науковому обґрунтуванні окремих процедур розроблення Стратегічних оборонних бюлетенів України.