РОЗГОРТАННЯ МІЖНАРОДНОЇ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ У ПРОВЕДЕННІ ГУМАНІТАРНОГО РОЗМІНУВАННЯ (2022–2024) - НІКІТЮК, Олександр; НІКІТЮК, Павло; РАТУШНИЙ, Сергій (Воєнно-історичний вісник, 2025)
Автори статті висвітлили організацію та надання міжнародної допомоги Україні у проведенні гуманітарного розмінування забруднених внаслідок російсько-української війни вибухонебезпечними предметами територій за період з весни 2022 по жовтень 2024 років. Проаналізовано напрями допомоги іноземних країн, міжнародних урядових та неурядових організацій у процесі гуманітарного розмінування деокупованих від російських військ територій. Розглянуто поставку в Україну машин розмінування, сучасних засобів пошуку мін, засобів захисту особового складу, собак-саперів, мінних тральщиків, морських дронів для розмінування, підготовку особового складу, допомогу іноземних фахівців у розмінуванні. Визначено роль наданої допомоги міжнародним співтовариством та перспективи співробітництва у цьому напрямі.