МІЖНАРОДНІ НАВЧАННЯ ЗА УЧАСТЮ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ: ВОЄННО-ІСТОРИЧНИЙ АНАЛІЗ ПЕРЕБІГУ ТА НАВЧАЛЬНО-БОЙОВОЇ СПРЯМОВАНОСТІ - БУРАКОВ, Юрій; ПРОХОВНИК, Павло (Воєнно-історичний вісник, 2024)
У статті проаналізовані міжнародні військові навчання за участю Збройних Сил України, проведені у 2014-2021 рр., під час російсько-української війни. Розкрито динаміку проведення спільних військових маневрів, досліджено практичне наповнення і якісний зміст спільних міжнародних військових навчань. У науковий обіг уведено нові джерельні матеріали, зокрема інтерв’ювання учасників міжнародних військових навчань «Rapid Trident», проведених на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Акцентується увага на тому, що саме участь ЗС України у міжнародних військових навчаннях сприяла підготовці усіх наявних сил та засобів оборони України відповідно до стандартів підготовки НАТО, підвищенню рівня взаємосумісності між підрозділами ЗС України та збройних сил країн-партнерів. Вказано, що розвиток міжнародних військових навчань сприяли в підготовці особового складу ЗС України до відсічі широкомасштабної російської агресії, розпочатої 24 лютого 2022 року.