ІСТОРИЧНИЙ ШЛЯХ ГУМАНІТАРНОГО ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ОБОРОНИ УКРАЇНИ (1991–2023 рр.) - ТАЛАУР, Сергій; ПОГОРЄЛОВ, Андрій (Воєнно-історичний вісник, 2024)
У статті розглянуто історію заснування, становлення та розвитку гуманітарного інституту Національного університету оборони України, розкрито основні напрями його діяльності та науково-педагогічні здобутки. Розроблено наукову періодизацію історичного шляху гуманітарного інституту, що складаєься з трьох етапів. Перший етап (організаційний) розпочався в листопаді 1991 р. зі створення робочої групи для розроблення концепції підготовки офіцерів з виховної роботи і завершився комплектуванням інституту постійним складом у липні 1994 р. Було розроблено концептуальні засади підготовки офіцерів з виховної роботи, введено в дію постійний штат інституту, розгорнуто його основні підрозділи, здійснено добір кадрів та розпочато навчальний процес з 1 вересня 1994 р. Під час другого етапу інститут функціонував як самостійний заклад системи вищої військової освіти аж до його входження у серпні 1999 р. до складу Національної академії оборони України у статусі Військового гуманітарного інституту. Під час цього етапу розгорнуто діяльність усіх факультетів інституту, активний розвиток отримали освітня та наукова компоненти. Після входження інституту до складу Національної академії оборони України (з 2013 р. — Національного університету оборони України) тривав третій етап, який завершився у жовтні 2023 р. розформуванням гуманітарного інституту. В ході цього етапу гуманітарний інститут досягнув вагомих результатів у підготовці фахівців для Збройних Сил та інших складових сил оборони держави.