ДІЯЛЬНІСТЬ МІЖНАРОДНИХ НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНИХ МІСІЙ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗC УКРАЇНИ У РОКИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (2014–2023) - БУРАКОВ, Юрій; ГНЕВАШЕВА, Анастасія (Воєнно-історичний вісник, 2024)
У статті проаналізовано історичний досвід організації та діяльності міжнародних навчально-тренувальних місій для Сил оборони України, організованих країнами-партнерами, союзниками України під час російської агресії (2014–2023 рр.). Відзначено, що ці місії є складовою широкого міжнародного військового співробітництва України із країнами-союзниками. Допомога міжнародного співтовариства нашій країні озброєнням і військовою технікою вимагає налагодження навчання українських військовослужбовців для ефективного ведення сучасного бою, застосування стандартів НАТО. Висвітлено історію створення найбільших навчальних місій для ЗС України: американської «JMTG-U», канадської «UNIFIER» та британських «ORBITAL» та «Операції INTERFLEX». Відзначено, що міжнародні тренувальні місії відіграють важливу роль у підготовці військовослужбовців ЗС України для успішних та злагоджених дій на театрах сучасної російсько-української війни. Із початком війни ЗС України почали поглиблено вивчати особливості військових стандартів НАТО й встали на шлях запровадження цих стандартів у бойове повсякдення. Зроблено висновок, що навчальні місії зробили значний внесок у підвищення кваліфікації та підготовку фахових кадрів для Сил оборони Україні і мають важливе значення у підвищенні бойових спроможностей ЗС України у ході російсько-української війни.