«АПОГЕЙ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ»: ВНЕСОК ЗАПОРОЗЬКОГО КОЗАЦТВА У ПОРЯТУНОК ЄВРОПИ ВІД ОСМАНСЬКОЇ ЕКСПАНСІЇ ПІД ЧАС ТУРЕЦЬКО-ПОЛЬСЬКОЇ ВІЙНИ 1620–1621 рр. (СУЧАСНА ВОЄННО-ІСТОРИЧНА ВІЗІЯ) - ФІГУРНИЙ, Юрій (Воєнно-історичний вісник, 2024)
У статті проаналізовано внесок запорозького козацтва у порятунок Європи від османської експансії під час турецько-польської війни 1620–1621 рр. Виявлено, що на початку XVII століття загострилися геополітичні протиріччя між Османською імперією та Річчю Посполитою, оскільки кожна з цих держав прагнула домінувати у Центрально-Східній Європі. З’ясовано, що Варшава дуже потребувала козацького війська, проте, не бажала надавати йому шляхетсько-лицарських привілеїв. Виявлено, що завдяки політичному і військовому таланту П. Конашевича-Сагайдачного тогочасне українське козацьке військо було одним із найкращих у світі. Не випадково М. Грушевський назвав Хотинську кампанію апогеєм козацької слави. Доведено, що небажання короля й аристократії визнавати українське козацтво шляхетським станом призвело до його радикалізації і, зрештою, до Національно-визвольної війни та соціальної революції українського народу 1648–1657 рр. під керівництвом Богдана Хмельницького.