РОЗВИТОК МЕХАНІЗМІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОТРИМАННЯ НОРМ МІЖНАРОДНОГО ГУМАНІТАРНОГО ПРАВА У ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (2014–2024) - РУСНАК, Юрій; ФЕДЧУК, Тетяна (Воєнно-історичний вісник, 2025)
Стаття є дослідженням забезпечення дотримання норм міжнародного гуманітарного права військовослужбовцями Збройних Сил України, а також правової оцінки відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права. Зокрема, в статті розкрито поняття та сутність міжнародного гуманітарного права, виокремлено його основні завдання. Також автори проаналізували законодавчу базу України, зокрема нормативно-правові акти, що містять норми міжнародного гуманітарного права. Крім того, проаналізовано зміни і доповнення до законодавчої бази України в умовах проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на Сході України, а також в умовах широкомасштабного вторгнення російської федерації у лютому 2022 року. Автори надали рекомендації щодо удосконалення законодавства у контексті забезпечення дотримання норм міжнародного гуманітарного права в умовах триваючої агресії російської федерації.