МІЛІТАРИЗАЦІЯ МОЛОДІ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ ДОНБАСУ КРІЗЬ ПРИЗМУ НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ ОКУПАЦІЙНИХ АДМІНІСТРАЦІЙ (2015–2021) - ПАШКОВА, Ольга (Воєнно-історичний вісник, 2025)
У статті виокремлено та проаналізовано основні документи, прийняті у самопроголошених утвореннях на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, у сфері патріотичного виховання місцевої молоді. З’ясовано, що нормативно-правові акти (закони, концепції, програми, методичні рекомендації тощо), розроблені на територіях, непідконтрольних владі України, у період 2015–2021 рр., відобразили основні підходи та погляди на виховання місцевого населення, визначили суб’єктів державного регулювання і управління у цій сфері. Виявлено, що змістове наповнення заходів патріотичного (військово-патріотичного) виховання ґрунтувалося на наративах радянської та сучасної російської історичної думки, апелювало до мілітарної тематики та експлуатації ностальгії за радянськими виховними практиками. Зроблено висновок, що очікуваний результат мілітаризації (або так званого військово-патріотичного виховання) населення полягав, з одного боку, у формуванні «світогляду» молоді (у першу чергу, покоління дітей, які народилися за період тимчасової окупації з 2014 р.), що унеможливило б реінтеграцію її в українське суспільство, з іншого – у підготовці до «захисту Вітчизни» (вивченні основ військової справи) у разі ескалації збройного конфлікту між росією та Україною.