ОПЕРАТИВНО-БОЙОВА ДІЯЛЬНІСТЬ СПЕЦІАЛЬНИХ ФОРМУВАНЬ ЯК ЧИННИК ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ ТА КРАЇН СХІДНОЇ ЄВРОПИ ВІД ГІТЛЕРІВСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ: ДОКУМЕНТИ ГАЛУЗЕВОГО ДЕРЖАВНОГО АРХІВУ СЛУЖБИ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - ВЄДЄНЄЄВ, Дмитро (Воєнно-історичний вісник, 2025)
У статті автор розкриває зміст провідних напрямів розвідувально-диверсійної роботи 4-го Управління НКВС-НКДБ Української РСР у 1941–1945 рр., їх роль у забезпеченні визволення України та Східної Європи від нацизму. Подано аналіз стану історіографії та археографії проблеми. У публікації оприлюднена тематична добірка архівних документів із фонду 60 («Особові та робочі справи агентів радянських спецслужб») Галузевого державного архіву Служби безпеки України. Мовою документів розкривається організація й функції підрозділу управління зафронтовою бойовою та розвідувально-диверсійною діяльністю, форми і методи їх роботи на окупованій гітлерівцями території, наводиться розлогий статистичний матеріал щодо основних результатів спеціальної діяльності в тилу агресора, висвітлюються труднощі налагодження оперативної роботи у цій царині.