ДІЯЛЬНІСТЬ ЧЕХОСЛОВАЦЬКОЇ ВІЙСЬКОВОЇ РОЗВІДКИ НА ПІДКАРПАТСЬКІЙ РУСІ В РОЗСЛІДУВАЛЬНОМУ ЦЕНТРІ ПІДКАРПАТСЬКОЇ РУСІ (PÁTRACÍ STŘEDISKO PRO PODKARPATSKOU RUS) У КРИЗОВІ РОКИ 1938/1939 - ВИГЛІДАЛ, Мілан (Воєнно-історичний вісник, 2025)
Дослідження, підготовлене переважно на основі документів Центрального військового архіву – Військово-історичного архіву в Празі (Vojenský ústřední archiv – Vojenský historický archiv) та Архіву Служби безпеки у Празі (Archiv bezpečnostních složek), зосереджується на реструктуризації чехословацької служби військової розвідки перед Другою світовою війною, оскільки Чехословаччина була змушена реагувати на зміни геополітичної ситуації. Розвідувальна діяльність проти нацистської Німеччини була офіційно заборонена, і зосередилася на сході Чехословаччини, у регіоні Підкарпатської Русі, у напрямку Польщі та Угорщини. Розташований у Сваляві Розслідувальний центр Підкарпатської Русі (Pátrací středisko pro Podkarpatskou Rus) став новим елементом у реструктуризації чехословацької розвідувальної служби, маючи завдання проводити як наступальну, так і оборонну розвідувальну діяльність, спрямовану проти Польщі та Угорщини, а також контролювати внутрішньополітичну ситуацію в Підкарпатській Русі. Розслідувальний центр Підкарпатської Русі був виведений зі звичайних структур і повністю підпорядковувався Другому (розвідувальному) відділу Військового штабу (2. oddělení Hlavního štábu) у Празі. Протягом усього періоду його існування (грудень 1938 – березень 1939) Розслідувальний центр очолював штаб-капітан Ян Крчек. Окрім нього, у Сваляві також були розміщені офіцери чехословацької військової розвідки Їндржих Кратки, Олдржих Вомачка, Станіслав Вондржих та Штєпан Кареш. Розслідувальний центр працював у складних умовах і припинив свою діяльність у березні 1939 року. Чеські землі були окуповані німецькими військами, Словаччина здобула незалежність, стала союзником нацистської Німеччини, а угорська армія окупувала Підкарпатську Русь.