ПОСТАТЬ ГЕРОЯ УКРАЇНИ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТА КУЗЬМИ ДЕРЕВ’ЯНКА У КОНТЕКСТІ МУЗЕЙНОГО НАРАТИВУ - ФИЛЬ, Олександр; НОВІКОВА, Валентина; ПОГОРЄЛОВ, Андрій (Воєнно-історичний вісник, 2025)
Автори статті поставили за мету з’ясувати ступінь висвітлення постаті Кузьми Миколайовича Дерев’янка в музейному наративі. Теоретичне підґрунтя розвідки становлять концептуальні напрацювання фахівців військової історії, воєнної антропології, соціальної психології, музеєлогії, історичної біографістики та інших дослідницьких напрямів, що стосуються тематичного поля Другої світової війни. Для вирішення поставлених завдань використано проблемно-хронологічний та історико-порівняльний методи, методи історіографічного аналізу і синтезу. Автори послуговуються понятійним апаратом, усталеним у сучасній науковій соціо-гуманітаристиці. Наукову новизну матеріалу визначають авторські підходи до вивчення біографії К. М. Дерев’янка, а також номенклатура залучених джерел, що зберігаються та експонуються в музейних установах України. Науковці незалежної України багато зробили для формування методологічно обґрунтованої і джерельно аргументованої концепції історії Другої світової війни. Помітне місце у ній посідає історична біографістика. У галереї знакових постатей учасників світового збройного протистояння перебуває і наш земляк, Кузьма Дерев’янко, який взяв участь у підписанні Акта капітуляції Японії. Українським дослідникам за цей час вдалося створити повноцінну україноцентричну біографію героя і, тим самим, завадити спробам росії нав’язати фальсифікований і монополізований історичний наратив. Великий внесок у цю справу зробили музейні працівники, які, спираючись на музейну колекцію Національного музею історії України у Другій світовій війні та сімейний архів родичів К. М. Дерев’янка, всебічно дослідили життєвий шлях генерала.