БОЇ ЗА ПУКТИ ПРОПУСКУ НА УКРАЇНО-РОСІЙСЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ КОРДОНІ ПІД ЧАС АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ (ЧЕРВЕНЬ – СЕРПЕНЬ 2014 РОКУ)

Автор(и)

  • Олег Ананьїн Державна прикордонна служба України (Київ, Україна), Україна

DOI:

https://doi.org/10.33099/2707-1383-2022-46-4-5-17

Ключові слова:

антитерористична операція, Державна прикордонна служба України, державний кордон, пункти пропуску, незаконні збройні формування «ДНР/ЛНР», «гібридна» агресія

Анотація

Розглянуто хід та результати бойових дій підрозділів Державної прикордонної служби України та незаконних збройних формувань «ДНР/ЛНР» за контроль над пунктами пропуску на ділянках українсько-російського державного кордону у межах територій Донецької та Луганської областей.

У червні 2014 року місцеві органи влади фактично втратили контроль над суспільно-політичною ситуацією у прикордонних районах Луганської та Донецької областей. З кожним днем збільшувалася кількість випадків проведення біля прикордонних підрозділів різних несанкціонованих мітингів за участю місцевих мешканців. Їхніми вимогами до прикордонників були  здати зброю та перейти на бік, так званого, «народу Донбасу».

У загрозливому становищі на державному кордоні опинилися пункти пропуску. Більшість з них були розташовані на значному віддалені від відділів прикордонної служби, яким підпорядковувалися. Блок-пости бойовиків «ДНР/ЛНР» на автошляхах ускладнювали доставку до пунктів пропуску змін прикордонних нарядів. У разі нападу бойовиків прикордонні резерви не мали можливості вчасно надати необхідну допомогу. Незважаючи на складну обстановку, прикордонники продовжували нести службу на визначених ділянках. У такий ситуації Уряд України змушений був припинити здійснення прикордонного контролю та закрити 8 пунктів пропуску на українсько-російському державному кордоні у межах Донецької та Луганської областей.

Найбільші за тривалістю часу та значенням для Антитерористичної операції у період червень – серпень 2014 року стали бойові дії за пункти пропуску у районах населених пунктів Довжанське, Ізварине, Маринівка та Червонопартизанськ. Контроль над захопленими пунктами пропуску через державний кордон надав бойовикам можливості вільно отримувати з території РФ зброю, боєприпаси, людські та матеріально-технічні ресурси.  Що стало однією з багатьох причин, які унеможливили для української влади успішне завершення активної фази АТО в літку 2014 року.

Біографія автора

Олег Ананьїн, Державна прикордонна служба України (Київ, Україна)

кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, старший офіцер Головного центру супроводження програм розвитку (Офісу реформ)

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-29

Як цитувати

Ананьїн, О. (2022). БОЇ ЗА ПУКТИ ПРОПУСКУ НА УКРАЇНО-РОСІЙСЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ КОРДОНІ ПІД ЧАС АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ (ЧЕРВЕНЬ – СЕРПЕНЬ 2014 РОКУ). Воєнно-історичний вісник, 46(4), 5–17. https://doi.org/10.33099/2707-1383-2022-46-4-5-17