РЕАКЦІЯ МІЖНАРОДНОЇ СПІЛЬНОТИ НА ЗБРОЙНЕ ВТОРГНЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ В УКРАЇНУ (лютий – квітень 2022 року)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2707-1383-2023-47-1-7-31

Ключові слова:

міжнародні організації, російська агресія, російська федерація, Україна, демократичні країни, санкції, військова допомога, біженці, антипутінська коаліція, «Рамштайн».

Анотація

Широкомасштабне збройне вторгнення російської федерації (далі — рф) в Україну викликало жорстку реакцію міжнародного співтовариства, яке засудило цю пряму агресію проти суверенної держави України, а рф визнана країною-агресором, що відкрито порушила міжнародні та між- державні угоди, розв’язавши на європейському континенті загарбницьку війну. У статті висвітлюється реакція міжнародних інституцій, демо- кратичних країн світу на збройне вторгнення рф в Україну. Ними було застосовано різні механізми тиску на росію, щоб примусити її військово- політичне керівництво вивести війська та військову техніку з української території, що не дало бажаного результату. Світова спільнота усвідо- мила реальність російської воєнної загрози і для інших європейських країн.

Героїчний опір Сил оборони України, їх успіхи у захисті Києва, від- битті ворога на стратегічних напрямках у лютому – на початку квітня 2022 року сприяли зміні ставлення до України: лідери країн Заходу пе- рейшли від висловлення занепокоєння діями рф до військової, гуманітар- ної, фінансової допомоги українцям. Тоді ж сформувалася дипломатична та військова коаліція держав світу з метою забезпечення злагодженої підтримки українців у їх боротьбі проти російських окупантів. Військо- во-політичні завдання України — перемогти у російсько-українській війні та відновити територіальну цілісність України у її міжнародно визна- них кордонах — співпали з інтересами цивілізованих країн світу.

Біографії авторів

Михайло КОВАЛЬ, Національний університет оборони України (Київ, Україна)

доктор військових наук

Сергій СЕГЕДА, Національний університет оборони України (Київ, Україна)

доктор історичних наук, професор

Василь ШЕВЧУК, Національний університет оборони України (Київ, Україна)

доктор історичних наук, професор

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-15

Як цитувати

КОВАЛЬ, М., СЕГЕДА, С. ., & ШЕВЧУК, В. . (2023). РЕАКЦІЯ МІЖНАРОДНОЇ СПІЛЬНОТИ НА ЗБРОЙНЕ ВТОРГНЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ В УКРАЇНУ (лютий – квітень 2022 року). Воєнно-історичний вісник, 47(1), 7–31. https://doi.org/10.33099/2707-1383-2023-47-1-7-31