ПРАВОВІ ЗАСАДИ СИСТЕМИ БОРОТЬБИ З МІЖНАРОДНИМ ТЕРОРИЗМОМ У КРАЇНАХ-ЧЛЕНАХ НАТО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2707-1383-2023-48-2-42-48

Ключові слова:

НАТО, міжнародний тероризм, боротьба, антитерористична операція, зако- нодавство, збройні сили.

Анотація

Боротьба з тероризмом вимагає застосування національних і міжнародних механізмів, які сьогодні активно діють у країнах Північноатлантичного Альянсу. Значущість дослідження ролі НАТО як міжнародної організації у сучасній системі боротьби із міжнародним тероризмом важ- лива, оскільки йдеться про боротьбу з найнебезпечнішими загрозами миру та безпеці людства.

Маючи значний довід у різних сферах забезпечення безпеки, НАТО робить вагомий внесок у бо- ротьбу з міжнародним тероризмом. Окрім спільних зусиль, країни-члени Альянсу розробляють власну внутрішньодержавну політику боротьби з тероризмом. Сутність цієї політики спрямова- на на задоволення, в першу чергу національних, і лише в другу — загальносоюзних чи спільних цілей Aльянсу. Це означає, що політичне керівництво кожної країни виробляє таку систему заходів бо- ротьби, що враховують насамперед національні інтереси та власні спроможності, але при цьому країни завжди застосовують антитерористичний потенціал НАТО.

Спрямованість внутрішньої політики держав-членів НАТО полягає у тому, що вони можуть планувати заходи боротьби з міжнародним тероризмом, виходячи далеко за межі власних ресур- сних можливостей, оскільки завжди можуть залучити спільні зусилля інших країн-членів НАТО, або брати участь у вже діючих програмах та операціях у боротьбі з міжнародним тероризмом. Актуальність дослідження полягає у вивченні сучасного стану та тенденцій розвитку бо- ротьби провідних країн Альянсу та НАТО як організації у загальній системі боротьби з міжнародним тероризмом.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-18

Як цитувати

БІЛЮГА, А. . (2023). ПРАВОВІ ЗАСАДИ СИСТЕМИ БОРОТЬБИ З МІЖНАРОДНИМ ТЕРОРИЗМОМ У КРАЇНАХ-ЧЛЕНАХ НАТО. Воєнно-історичний вісник, 48(2), 42–48. https://doi.org/10.33099/2707-1383-2023-48-2-42-48