ТРАНСФОРМАЦІЯ СВІТОВОГО ДОСВІДУ ТАКТИКИ БОЙОВОГО ЗАСТОСУВАННЯ БЕЗПІЛОТНОЇ АВІАЦІЇ У ХОДІ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ (2014–2018 рр.)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2707-1383-2023-50-4-5-11

Ключові слова:

антитерористична операція, безпілотний літальний апарат, війна, дрон, Збройні Сили України, збройний конфлікт

Анотація

Стаття присвячена теоретичним та практичним аспектам дослідження застосування безпілотних літальних апаратів у сучасних війнах та збройних конфліктах, зокрема в антитерористичній операції 2014–2018 років. На основі аналізу різних документів та архівних матеріалів виявлено головні тактичні прийоми використання дронів та розглянуто трансформацію поглядів на їх застосування під час ведення бойових дій.

Зроблено висновок, що, незважаючи на достатню кількість праць, присвячених боротьбі з БпЛА, дослідження саме досвіду застосування БпЛА в українській історичній науці має певні наукові прогалини.
У ході проведеного дослідження встановлено, що у сучасних реаліях сфера використання БпЛА не є достатньо розвиненою, оскільки в Україні відсутні новітні технології із виготовлення роботизованої техніки, ще не налагоджене їх масоване виробництво та, водночас, недостатньо уваги приділяється питанням підготовки висококваліфікованих кадрів. Поруч із цим, автори спробували проаналізувати трансформацію поглядів на використання БпЛА у війнах і збройних конфліктах, зокрема під час проведення антитерористичної операції, а також розглянули основні чинники, що впливали на зміни
у тактиці застосування безпілотної авіації. Надано пропозиції щодо низки організаційних заходів, спрямованих на збільшення частки застосування роботизованої техніки, насамперед БпЛА, та покращення їх вражаючих здібностей при відсічі російської збройної агресії.

Біографії авторів

Олександр НАШИВОЧНІКОВ, Національний університет оборони України (Київ, Україна)

кандидат історичних наук

Сергій РЕЧИЧ, Національний університет оборони України (Київ, Україна)

кандидат історичних наук, старший науковий співробітник

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-13

Як цитувати

НАШИВОЧНІКОВ, О., & РЕЧИЧ, С. . (2024). ТРАНСФОРМАЦІЯ СВІТОВОГО ДОСВІДУ ТАКТИКИ БОЙОВОГО ЗАСТОСУВАННЯ БЕЗПІЛОТНОЇ АВІАЦІЇ У ХОДІ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ (2014–2018 рр.). Воєнно-історичний вісник, 50(4), 5–11. https://doi.org/10.33099/2707-1383-2023-50-4-5-11